‘Zingende Bijbelencyclopedie’ – liedjes als deel van je geloofsopvoeding
Ik heb hele fijne herinneringen aan het zingen in mijn familie. Mijn ouders deden veel met muziek en dat hebben ze ons als kinderen meegegeven. We zongen als we blij waren (vooral mijn oma was daar heel goed in), maar ook als we bang waren. Menig bang moment is zo met zingen verdreven. Nog steeds denk ik vaak aan mijn oma, die als ze bang was altijd een bepaald lied inzette.
Voor het slapengaan zongen we altijd een liedje dat de andere oma voor haar kinderen had geschreven, een lief ‘naar-bed-gaan-gebedsliedje’. Dit zingen wij nu op onze beurt weer met onze dochter (Linde) van 1,5. Of nou ja, mét is nog een groot woord …
Liedjes zingen traint je geheugen
Je hebt het advies vast al eens voorbij horen komen: zingen met jonge kinderen is belangrijk. Dit traint het geheugen, stimuleert de taalvaardigheid, en zelfs de motoriek, als je er ook nog gebaren aan toevoegt. Toch mist er nog iets in dat rijtje: liedjes kunnen een boodschap overbrengen. En is dat niet precies wat je wilt in de geloofsopvoeding?
Door een verhaal in een liedje te gieten, kun je het veel makkelijker onthouden. En liedjes hebben de neiging om op bepaalde (juiste) momenten ineens omhoog te komen, zelfs jaren later nog. Kinderen worden zo een soort ‘zingende Bijbelencyclopedie’. Liedjes over Noach, Abraham en de schepping: naast heel erg leuk, geef je je kind ook meteen een hoop uit de Bijbel mee. Zingen leent zich daarbij goed voor vaste momenten. Je kunt zingen voor of na het eten, voor het slapengaan, in de auto, in bad … Maar ook zomaar spontaan met muziek bezig zijn is natuurlijk hartstikke leuk. En vergeet dan vooral ook niet al je muziekinstrumentjes tevoorschijn te halen en samen lekker mee te doen met de muziek!
Liedjes vertellen je wie God is
Liedjes kunnen uitleggen wie God is en woorden geven aan het feit dat God altijd bij je is. Zo laat het liedje Zeg wie heeft geschapen (met gebaren!) zien dat God alles gemaakt heeft, en verwoordt Je hoeft niet bang te zijn precies dat. Dit wil ik Linde ook meegeven, hoe klein ze ook is. En het is heerlijk om te zien dat ze dat ook nog eens heel leuk vindt en druk omhoog wijst als ik zing God in de hemel daar… waar? Daar!
Naast alle Klap eens in je handjes, In de maneschijn en het hele arsenaal van Juf Roos, wil ik haar leren dat God van haar houdt, en altijd bij haar is. Dat ze daarom niet bang hoeft te zijn én dat als ze dat toch is, ze een manier weet om daarmee om te gaan. En daar kan ik nu al mee beginnen, ook al zal ze de verhalen nog niet helemaal begrijpen. Ze kan de liedjes al wel beleven, door enthousiast mee te doen met alle gebaren. En natuurlijk leert ze zo ook meteen dat je voor God mag zingen, vrolijk mag zijn en dat je lekker de hele kamer door kunt dansen!
Naast zelf zingen, kun je natuurlijk ook juist liedjes luisteren. Zelf vind ik Spotify echt een uitkomst. Maar wat zet je dan op? In het begin wist ik niet goed waar te zoeken. Er zijn heel veel liedjes waar ik de oorsprong niet van weet, maar die we vroeger bijvoorbeeld op de zondagsschool zongen of thuis. Die liedjes vind je natuurlijk niet zo gauw op Spotify. Uiteindelijk vond ik wel heel veel andere kinderliedjes. Hieronder heb ik wat tips als je met je kind wil zingen, of als je gewoon muziek op wilt zitten. Het meeste kun je natuurlijk ook vinden op YouTube (bijvoorbeeld de afspeellijst van Meester Richard), of je kunt een cd aanschaffen.
Speciaal voor jou
Wil jij Bijbellezen op een manier die bij jouw gezin past? Wij reiken jou praktische tips die aansluiten op jullie wensen.
En dat allemaal afgestemd op jouw gezin!
Liedjes luisteren
Heel veel mooie muzikale momenten toegewenst!
Liedjes voor de allerkleinsten
Liedjes van de BabyBijbel
Eenvoudige teksten van Corien Oranje op bekende melodieën, heel erg geschikt voor de allerkleinsten. Ook de voorleesverhalen staan op Spotify.
Elise Mannah
Liedjes bij de verhaaltjes van Gak en Wout. De verhalen zijn ook voorgelezen. Erg geschikt voor de allerkleinsten.
Zing in de kring
Zing in de Kring laat jonge kinderen Gods liefde ervaren door muziek en spel rond Bijbelverhalen.
Liedjes voor klein en groot
Elly en Rikkert
De liedjes van Elly en Rikkert kunnen natuurlijk niet ontbreken op deze lijst. Wie is er niet groot mee geworden? Voor bijna elk Bijbelverhaal hebben zij wel een lied geschreven. Heel veel keus, voor de allerkleinsten, maar ook voor oudere kinderen.
Herman Boon
Grappige liedjes, maar ook hele mooie liedjes met sterke teksten.
Marcel en Lydia Zimmer
Erg leuke liedjes voor wat oudere basisschoolkinderen, maar er zijn zeker ook liedjes geschikt voor kleuters (bijvoorbeeld Dank U wel).
Opwekking Kids
Heel erg veel liedjes. Sommige geschikt voor kleintjes, zoals Is je deur nog op slot, maar er zijn ook veel liedjes die juist voor oudere kinderen geschikt zijn, zoals Internet.
Liedjes voor kinderen in de basisschoolleeftijd
Wim Bevelander
Liedjes voor midden-basisschoolleeftijd.
De SamenleesBijbel
Bij de SamenleesBijbel zijn veertig liedjes geschreven die bij de Bijbelverhalen horen, heel beschrijvend.
De liedjesBijbel
Twaalf jaar lang elke maand een nieuw kinderlied met Bijbelverhaal.
Oké4kids
Verzameling van liedjes van bekende christelijke artiesten.
KidsCrew en Make Some Noise Kids
Eigentijdse liedjes voor oudere kinderen (ook met Engelse woorden en geluidseffecten).
Natuurlijk zijn er nog meer artiesten die kinderliedjes schrijven (zoals Hanna Lam), maar voor deze blog heb ik me beperkt tot wat ik kon vinden op Spotify.
Overigens heeft Marijke ten Cate een aantal boeken geïllustreerd met kinderliedjes, waaronder één speciaal voor Kerst. Ook een aanrader, vooral als je kind zowel van muziek als van boekjes houdt!
Elsje van Ommen