Wat vieren we op Driekoningen?
Op elke kalender wordt het bijna vermeld: 6 januari, Driekoningen. Maar wat vieren we dan eigenlijk?
Driekoningen wordt gevierd op 6 januari. Op deze dag denken we terug aan het bezoek van de wijzen aan Jezus in Betlehem. De wijzen gingen op reis omdat ze een bijzondere ster aan de hemel zagen die hun de weg naar het kindje Jezus wees. Men denkt dat deze wijzen misschien wel koningen waren, omdat ze heel dure cadeaus bij zich hadden. Omdat het verhaal drie cadeaus noemt, denkt men dat er drie koningen waren. Daarom wordt deze dag Driekoningen genoemd.
De context van de Wijzen
Het verhaal over de wijzen uit het Oosten vind je in Matteüs. De manier waarop Matteüs zijn verhaal vertelt, zou je met een film kunnen vergelijken. In de geslachtslijst zie je vanaf een afstand het hele landschap van de Joodse geschiedenis. Heel kort volgt dan een close-up van het gesprek tussen Jozef en de engel, en de geboorte van Jezus. En met de komst van de wijzen zoomt Matteüs weer uit, zelfs nog verder dan eerder: niet alleen de Joodse geschiedenis, maar ook andere volken en zelfs de hemel komen nu in beeld rond het verhaal over Jezus.
Een ster wijst de weg
Het blijft een wonderlijk verhaal; magiërs die een ster volgen omdat er een koning geboren zou zijn. Toch komt het beeld van een koning die als een ster opgaat – of neerstort – vaker voor in de Bijbel. In Numeri 24:17 voorspelt de profeet Bileam een koning die als een ster opgaat en alle vijanden van Israël zal verslaan. In Openbaring 22:16 zegt Jezus over zichzelf: ‘Ik ben de nakomeling van David. Ik ben de stralende morgenster.’ De manier waarop de ster de wijze mannen de weg wijst, doet ook denken aan het verhaal van de Israëlieten in de woestijn. Daarbij ging God steeds voor het volk uit, overdag in een grote wolk en ’s nachts in een vuur (Exodus 13:21). Het past in het wereldbeeld van de Bijbel en wij kunnen ons er over blijven verwonderen.
Hoe kun je Driekoningen vieren met kinderen?
Op sommige plekken in Nederland gaan kinderen op Driekoningen met lampionnenlangs de huizen. Ze zingen dan een liedje en krijgen daarvoor snoep.
In België wordt in veel gezinnen tijdens Driekoningen de koningentaart gemaakt. In de taart wordt een bruine boon of een muntstuk verstopt. Wie die vindt, is de hele dag koning of koningin en mag zich laten verwennen. Er zijn diverse recepten online te vinden!