Dapper als David: Bijbelse levenslessen voor kinderen
De verhalen uit de Bijbel zitten vol waardevolle lessen. Bijvoorbeeld over moed en zelfvertrouwen, of over de kracht van vriendschap en samenwerking. Laten we een paar Bijbelverhalen bekijken waarin een krachtige boodschap zit voor kinderen rond de 8-13 jaar.
1. David en Goliat: een les in zelfvertrouwen
Het avontuur van David en Goliat (1 Samuel 17) is een aansprekend Bijbelverhaal voor kinderen, met als dieperliggende boodschap dat ook zij sterk en moedig kunnen zijn. David, een jonge herder, werd een sterke held toen hij de reusachtige Filistijnse strijder Goliat versloeg met niets anders dan zijn geloof en een simpele slinger. Door op zijn eigen unieke talenten te vertrouwen en moedig te zijn, overwon David datgene wat onoverwinnelijk leek.
Neem dit verhaal als uitgangspunt om met je kinderen te praten over hun unieke talenten en kwaliteiten. Zo leren ze dat ze zelf ook sterke helden kunnen zijn. Voorbeelden van vragen die je na het lezen van het verhaal kunt stellen:
- Waar ben jij heel goed in? Maak een lijstje van alle dingen die jullie kunnen bedenken.
- Noem eens een grote uitdaging in jouw leven?
- Wat maakt dit zo moeilijk voor jou?
- Zou jij een van je talenten kunnen gebruiken om dit makkelijker te maken? (Pak het lijstje erbij!)
Tip: hang na afloop het lijstje op de badkamerspiegel of een andere plek waar ze het vaak zien.
2. De verlamde man: een les over vriendschap
Het verhaal van de verlamde man en zijn vrienden (Marcus 2:1-12) laat zien hoe belangrijk het is om vrienden te hebben die je steunen. Toen de zieke man hulpeloos was door zijn verlamming, brachten zijn vrienden hem naar Jezus voor genezing. Dat leek eerst onmogelijk – er stonden zoveel mensen om Jezus heen dat ze er nooit doorheen konden met het draagbed – maar door samen te werken vonden de vrienden een manier om hem toch bij Jezus te brengen. Zonder elkaar was dat nooit gelukt.
Dit verhaal benadrukt het belang van vriendschap en samenwerking. Moedig je kinderen aan om waardevolle vriendschappen op te bouwen, en leer ze hoe ze elkaar kunnen helpen. Een paar gespreksvragen:
- Zijn er mensen voor wie jij je best zou doen om een draagbed door het dak te tillen?
- Heb jij vrienden die het moeilijk hebben, of die binnenkort iets lastigs moeten doen?
- Hoe zou je hen kunnen helpen?
- Kun je dat alleen, of zou het fijn zijn als anderen erbij helpen? Wie kun je daarvoor vragen?
3. De toren van Babel: een les over samenwerking
Het verhaal van de toren van Babel (Genesis 11:1-9) dient als een les over het belang van samenwerken voor de juiste dingen. Uiteindelijk werden de plannen van de bouwers verstoord, omdat ze de verkeerde motieven hadden. Toen ze niet meer elkaars taal spraken, mislukten de plannen. In dit verhaal wordt zichtbaar welke indrukwekkende dingen je kunt bereiken als het lukt om goed met elkaar samen te werken.
Stimuleer je kinderen om zich ook samen in te zetten voor een gezamenlijk doel. Heb je meerdere kinderen, dan kunnen ze het met hun broers en/of zussen doen, anders willen de buurkinderen of andere vriendjes en vriendinnetjes vast helpen. Bijvoorbeeld:
- Bouw samen een blokkentoren van Babel. Kunnen ze een bepaalde hoogte halen zonder dat hij omvalt?
- Maak samen een hut in de tuin of op zolder. Eerst bedenken wat ze nodig hebben (kussens, dekens, stoelen …), dan samen alles in elkaar zetten … met als einddoel een heerlijk fort om in te chillen!
- Volg samen een bouwinstructie van bijvoorbeeld Lego of K’nex. Een stevig lesje in samenwerking, zoals iedereen weet die weleens samen een IKEA-meubel in elkaar heeft gezet. 😉