Hoofdinhoud

De Bijbelse bucketlist voor jouw tiener in de zomervakantie

Heerlijk, het is zomervakantie! Geen huiswerk, geen sportwedstrijden, maar lekker thuis chillen, vakantiebaantjes en kamperen. Betekent dat dat je geloof ook zes weken met vakantie kan of neem je dat wel mee? Wat kan er op de zomervakantie-geloofsbucketlist voor tieners – en hun familie?

  1. Organiseer een filmavond en kijk met vrienden of familie een inspirerende christelijke film of serie. The Chosen, The Prince of Egypt of The Hiding Place bijvoorbeeld.
  2. Doe een dagje vrijwilligerswerk met het hele gezin, bijvoorbeeld bij je kerk of lokale voedselbank. Stichting Present is een voorbeeld van een organisatie die je daarbij kan helpen.
  3. Doe een christelijk zomerkamp of een vakantiebijbelweek – maar wacht niet te lang met je opgeven!
  4. Ga een dag lang op je zij liggen. Oncomfortabel? Ezechiël moest dat meer dan een jaar volhouden (Ezechiël 4:4-6)!
  5. Organiseer een Bijbelquiz met vrienden of familie en test je kennis van Bijbelverhalen en -verzen. Je vindt hier inspiratie voor deze quiz.
  6. Lees een heel Bijbelboek in één keer, zonder te stoppen: Ruth of Nehemia bijvoorbeeld, of als je wat meer tijd hebt het Marcusevangelie, of Genesis. Kies daarvoor een Bijbelvertaling die je goed begrijpt, zoals de BGT.
  7. Heb je muzikale vrienden en familie of ben je zelf muzikaal? Zing samen eens je favoriete christelijke liedjes of pop songs die voor jou een christelijke boodschap hebben. Spelen jullie geen instrumenten? Karaoke kan ook.
  8. Laat je inspireren door 1 Korintiërs 9:24-27 en ga samen hardlopen of doe een boksles bij de sportschool: ‘Weet u niet dat van de atleten die in het stadion een wedloop houden er maar één de prijs kan winnen? Ren als de atleet die wint. Iedereen die aan een wedstrijd deelneemt beheerst zich in alles; atleten doen het voor een vergankelijke erekrans, wij echter voor een onvergankelijke. Daarom ren ik niet als iemand die geen doel heeft, vecht ik niet als een vuistvechter die in de lucht slaat. Ik hard mezelf en oefen me in zelfbeheersing, want ik wil niet aan anderen de spelregels opleggen om uiteindelijk zelf te worden gediskwalificeerd.’
  9. Organiseer een picknick in het park, en geniet van al het moois in de schepping. Lees om de beurt Psalm 104 aan elkaar voor.
  10. Doe een treasure hunt. Dat gaat zo: ’s ochtends bid je of God je wil leiden die dag. Vervolgens ga je wandelen in je stad of dorp. Vraag regelmatig aan God: wat wilt U hier doen? Wie mag ik helpen? Met wie mag ik praten? En doe dat dan. Extra aanzetje nodig? Lees het verhaal van Filippus en de Ethiopiër in Handelingen 8:26-40.
  11. Gun jezelf een creadag: ga bijvoorbeeld mooie Bijbelse kleurplaten kleuren, maak een stripverhaal bij je favoriete Bijbelverhaal, ga Bijbelteksten handletteren of de Tabernakel nabouwen in Lego of Minecraft.
  12. Begin een dankbaarheidsdagboek: schrijf elke avond op waarvoor je die dag dankbaar was. In de zomervakantie is je dagboek vast algauw vol!
  13. Koop eetbare inkt en eetbaar papier en maak een ‘Bijbelboekrol’ met een tekst uit Ezechiël 3:1-15. Vervolgens eet je die op, net als in de tekst in Ezechiël.
  14. Leer Bijbelverzen uit je hoofd: daag jezelf en elkaar uit om Bijbelverzen te memoriseren die betekenisvol voor jullie zijn.
  15. Maak een gebedsbox waarin je met vrienden of familie gebedspunten stopt. Bid elke dag voor een ander gebedspunt: ‘Maak je geen zorgen, maar vraag God alles wat je nodig hebt. Bid tot God, wat er ook gebeurt. En dank hem altijd’ (Filippenzen 4:6).
  16. Bid een poosje mee met een gebedskalender van een christelijke organisatie. Met Open Doors kun je meebidden voor vervolgde christenen, met Youth for Christ voor jongeren in Nederland. Allerlei christelijke organisaties, bijvoorbeeld Christenen voor Israël, Leprazending, SDOK en GZB, hebben gebedskalenders.
  17. Maak samen linzensoep (met een lekker vers broodje) en lees tijdens het eten het verhaal van Jakob en Esau (Genesis 25:27-34).

Een inspirerende, leuke en spetterende zomervakantie gewenst!

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.