Aswoensdag – wat vieren we nu eigenlijk?
Met Aswoensdag begint de veertigdagentijd. Een paar dagen daarvoor vieren we met carnaval nog uitbundig feest. Maar op Aswoensdag begint het toeleven naar Pasen.
Op Aswoensdag laten veel christenen een askruisje op hun voorhoofd tekenen. Wanneer je een protestantse of evangelische achtergrond hebt, dan is Aswoensdag misschien wat onbekend. Maar ben je vertrouwd met de rooms-katholieke traditie dan is de kans groot dat je naar de kerk gaat om een askruisje te halen.
De as die wordt gebruikt is een teken van rouw. Dat herinnert eraan dat elk mens op een dag zal sterven. Maar het kruisje is ook een teken van hoop: de dood heeft niet het laatste woord. Jezus Christus is sterker dan de dood!
Begin van 40 dagen vasten
Veel mensen gaan vanaf Aswoensdag 40 dagen vasten, om zo te herdenken wat Jezus voor ons heeft gedaan én om zich in die periode extra te richten op gebed en het lezen van Gods Woord. Veel mensen eten in deze periode bijvoorbeeld geen vlees of toetjes, gamen niet of ze kijken geen televisie. Zo creëer je (extra) tijd en ruimte voor God. Daarom heet de periode van Aswoensdag tot Pasen ook wel de vastentijd.
Weetje: Aswoensdag valt ieder jaar op een andere datum, maar altijd veertig dagen vóór Pasen (de zondagen niet meegerekend).
Carnaval
Het weekend voorafgaand Aswoensdag, wordt er vooral in het zuiden van Nederland en in België carnaval gevierd. De mensen gaan nog even uit hun dak, voor de vastentijd start. Het Bijbelse feest dat hier op lijkt, is Poeriem. Als herinnering aan de dag dat de Joden werden aangevallen en een grote overwinning behaalde (lees het verhaal van Ester maar eens), werd er uitbundig feestgevierd door Mordechai en andere Joden. Nog steeds wordt dit feest ieder jaar in het voorjaar gevierd. Mensen houden een feestmaaltijd, geven elkaar cadeautjes en iedereen verkleedt zich.
Doe-tip:
Hebben jullie thuis een verkleedkist? Organiseer dan met je kinderen een verkleedoptocht door het huis of bedenk met elkaar een leuk toneelstukje dat je voor elkaar speelt. Maak er net als met carnaval en Poeriem een groot feest tot eer van God!