Hoofdinhoud

Bijbellezen met kinderen: 4 tips om de aandacht vast te houden 

Samen in de Bijbel lezen is een waardevol gezinsmoment, maar voor kinderen kan het moeilijk zijn om de aandacht erbij te houden. Wil jij ook graag de betrokkenheid van je kinderen bij de Bijbelverhalen vergroten? Dan volgen hier vier tips, geschikt voor verschillende leeftijden. 

1. Sluit aan bij de belevingswereld van je kind  

Lees voor uit een bijbel die geschikt is voor de leeftijd en het begripsniveau van je kinderen. Voor jongere kinderen zijn kinderbijbels met mooie illustraties fijn, zoals de Prentenbijbel of de Babybijbel. Oudere kinderen kun je beter uitdagen met een Bijbelvertaling die hen aanspreekt, zoals de Bijbel in Gewone Taal of de NBV21. De NBV21 Jongereneditie geeft extra toelichtingen die voor jongeren van betekenis zijn, en er is zelfs een echte meidenbijbel: de Belle Bijbel!  

2. Maak het interactief  

Als je de aandacht van kinderen wilt vasthouden, is interactie essentieel. Stimuleer ze om vragen te stellen over wat ze horen of lezen, en stel zelf ook vragen, zoals: ‘Wat vind jij mooi in dit Bijbelgedeelte?’ ‘Wat denk je dat dit verhaal betekent?’ Met oudere kinderen kun je wat meer in gesprek gaan over de context van de verhalen: ‘Gebeurt dit tegenwoordig ook weleens, denk je?’ ‘Hoe kun jij de boodschap van dit verhaal in je eigen leven toepassen?’  

Er zijn tegenwoordig veel kinderbijbels die je helpen om het interactief te maken. Bijvoorbeeld de Samenleesbijbel Junior: deze Bijbel voor kinderen van 4 tot 7 jaar bevat zinnetjes in eenvoudige taal zodat ze zelf ook een stukje kunnen lezen, met daarnaast gespreksvragen en activiteiten die passen bij hun leeftijd. Vergeet ook niet om digitale hulpmiddelen in te zetten, zoals Bijbel-apps of filmpjes die passen bij de verhalen. 

3. Gebruik je creativiteit  

Maak het Bijbellezen extra leuk door creatieve elementen toe te voegen. Laat ze een tekening maken van het verhaal dat jullie hebben gelezen, of zing er samen Bijbelse liedjes bij. Bij jonge kinderen kun je handpoppen gebruiken om Bijbelse personages tot leven te brengen, of (een deel van) het verhaal nabootsen met blokken of Duplo. Iets oudere kinderen willen misschien weleens een kort toneelstukje opvoeren over het Bijbelverhaal, of maak met de feestdagen eens een Bijbelse kijktafel. Creatieve tieners en pubers zullen het leuk vinden om aan de slag te gaan met bible journaling: koop een speciaal daarvoor bedoelde Bijbel (bijvoorbeeld de NBV21 Schrijfbijbel) waarin ze tijdens en na het voorlezen mogen tekenen, plakken, schrijven en highlighten wat ze maar willen. Zo maken ze hun eigen persoonlijke Bijbel! 

4. Wees realistisch  

Kies een vast tijdstip voor het Bijbellezen, bijvoorbeeld elke dag na het eten, zodat het een gewoonte wordt en de kinderen weten wat ze kunnen verwachten. Maar stel geen onrealistisch hoge verwachtingen en houd rekening met wat kinderen aankunnen. Jonge kinderen hebben meestal een kortere aandacht spanne, dus houd hun leessessies kort en boeiend. Oudere kinderen blijven misschien wat langer geïnteresseerd, maar ook dan is het verstandig om de leesmomenten niet te lang te maken. Een handige graadmeter bij kinderen is dat hun leeftijd het aantal minuten van hun aandacht spanne is.  

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.