Hoofdinhoud

Bijbelverhalen op vakantie

De vakantie begint weer. Het voorlezen uit een kinderbijbel schiet er dan vaak bij in. Toch biedt de vakantie ook buitenkansen om met je kind in gesprek te gaan over de Bijbel.

Ik ben opgegroeid in een warm gereformeerd nest. ’s Zomers gingen we meestal in Frankrijk kamperen. En op zondagochtend kwam dan een cassettespelertje op batterijen tevoorschijn en luisterden we naar een bandje met een preek, plus gezongen psalmen.

Dat zal tegenwoordig niet veel meer gebeuren, eerder het tegengestelde. Ik hoor dat veel gelovigen de kinderbijbel vergeten mee te nemen en dat ook wel prima vinden. Het loopt op de camping sowieso wat chaotischer en het kan wat ongemakkelijk voelen om voor je tentje over Simson voor te lezen.

Misschien kun je het eens op een andere manier aanpakken. Juist vakanties kunnen ook mooie mogelijkheden bieden. Ik probeer altijd een link te leggen met het land waar we zijn. Veel vakantieplekken lijken namelijk een stuk meer op het oude Israël dan onze Nederlandse Vinex-wijken en groene polderweilanden. Afhankelijk van de locatie is de grond er vaak droger, er zijn veel rotsen, je klimt over bergen, er zijn olijfbomen en wijngaarden, je vindt bronnen en watervallen …

Voorbeelden van passende verhalen

Wat ik al een paar jaar doe met onze zoon, is regelmatig bij zo’n plek een passend verhaal vertellen. We lopen er samen wat rond en ik vertel een Bijbelverhaal met een link naar wat we daar ter plekke zien.

We zien een ronde steen, dus ik vertel over Jakob die op de vlucht is en dan in Betel zo’n steen als kussen gebruikt. Hoe zou dat voelen? Zullen we even gaan liggen?

We zien een vijgenboom en ik vertel over Zacheüs die ook in zo’n boom klauterde, omdat hij niet lang genoeg was en Jezus wilde zien. Wij kunnen er ook in klauteren, toch? Zullen we?

We zien een kudde schapen en ik vertel over die gelijkenis waarbij er eentje verdwaalde. Hoeveel schapen zijn hier? Kunnen die verdwalen? En hoe worden die dan gevonden?

We zien een grotje en ik vertel over die keer dat David zich op zo’n plek verstopte en toen plotseling ontdekte dat zijn achtervolger precies daar zijn behoefte deed … Zullen we eens daar kijken? Zou daar toevallig ook net iemand zitten …?

Aan de slag!

Het kan natuurlijk wat plichtmatig overkomen en niet iedereen heeft meteen een Bijbelverhaal paraat. Toch merkte ik dat onze zoon het bijzondere momenten vond. Hoe hakkelend ik sommige verhalen ook vertelde, jaren later weet hij ze nog steeds. Het blijft een stuk beter hangen dan wanneer we na het eten een verhaal uit de kinderbijbel lezen.

Vind je het lastig om hiermee te beginnen? Probeer je dan eerst wat voor te bereiden. Duik alvast in de verhalen die je kunt linken aan de omgeving waar je bent. Dat kan heel eenvoudig: kom je in een berggebied, lees dan voor jezelf een verhaal waarin een berg een rol speelt. Weet je dat er rotsen komen? Zoek dan een verhaal over een rots op. Enzovoorts. Meestal is een of twee keer lezen voor jezelf genoeg.

Misschien moet je er even in komen als beginnend verhalenverteller, maar het enthousiasme van je kinderen loont de moeite! Lees ook eens deze blog, waar ik tips geef om een (Bijbel)verhaal levendig uit je hoofd te vertellen. Probeer het eens!

Geschreven door Reinier Sonneveld
Reinier Sonneveld is schrijver en coach. Hij studeerde theologie, begeleidt mensen in hun loopbaan en schrijft verhalen, o.a. voor een kinderbijbel; www.liedjesbijbel.nl.

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.