Elke dag Bijbellezen: maak er een gewoonte van!
In onze wekelijkse Insta-poll op vrijdag gaven velen van jullie aan dagelijks een paar minuten Bijbel te lezen met de kinderen. Wat ontzettend mooi! En wat fijn dat het lukt om van Bijbellezen een goede gewoonte te maken. Denk jij nou: Hoe doen ze dat?! Dagelijks, ik zou het wel willen, maar dat lukt mij nooit. Goed nieuws: in deze blog geven we 5 tips zodat het jou ook lukt om elke dag samen met de kinderen de Bijbel te openen.
1. Leg de lat niet te hoog
Velen van ons vinden dat we te weinig tijd besteden aan Bijbellezen, of het nu voor onszelf is of met de kinderen. Maar als je van het Bijbellezen een goede gewoonte wilt maken, begin dan met kleine stapjes en accepteer dat het af en toe niet lukt. Je schiet niet tekort, je groeit met vallen en opstaan. Elke dag een paar minuten is al meer dan elke week een keertje. 😊
Bespreek met je partner en het liefst ook met de kinderen hoe vaak je in de Bijbel wilt lezen, en geef ook aan waarom je dat belangrijk vindt. Als je weet waarom je iets doet, is het makkelijker om elkaar te motiveren. Wat ook helpt is om er een challenge van te maken, met een leuke kleine beloning. Bijvoorbeeld: als het ons lukt om dit drie weken vol te houden, dan eten we een weekend lang ijs als toetje.
Wat ook helpt is om iedereen een taak te geven, zodat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt. Bijvoorbeeld: het ene kind pakt altijd de Bijbel. Een ander kind mag lezen op dinsdag. Papa moet altijd een vraag beantwoorden en mama sluit biddend af.
2. Lees uit een aansprekend boekje
Als je dagelijks wilt lezen, helpt het als je een boek vindt dat je daarin ondersteunt. Voor peuters en kleuters is een kinderbijbel met vijftig verhalen prima. Ze houden van herhaling, dus het is niet erg om elke twee maanden hetzelfde verhaal te lezen. Als je kinderen ouder zijn, wil je ze graag meer aanbieden. Dan biedt een Bijbels dagboek uitkomst. Er zijn dagboeken in alle soorten en maten, die op verschillende manieren insteken op de Bijbel.
Wil je Bijbellezen met kinderen vanaf 6 jaar, dan raden we De Bijbel op tafel aan. Dit gezinsdagboek vertelt de verhalen op een eigentijdse manier, maar blijft dicht bij de Bijbel zelf. Bij elk stukje zijn er aansprekende vragen en een gebed.
Ga je aan tafel liever met je kinderen in gesprek over de Bijbel? Probeer dan eens de ‘kletsklapper’ 101 x samen lezen, samen kletsen. Deze bureaukalender biedt gespreksvragen aan de hand van korte Bijbelgedeelten. Je vindt er open vragen in waarover je écht met elkaar van gedachten kunt wisselen.
3. Leg de kinderbijbel of het Bijbels dagboek op tafel
Hoe meer handelingen je moet verrichten, hoe kleiner de kans dat je ze allemaal uitvoert. Dat geldt ook voor Bijbellezen; voor je het weet blijft dan de Bijbel dicht in de kast. Onze tip: leg bij het tafeldekken de Bijbel of jullie dagboekje al op tafel of in de buurt ervan. Maak daar een gewoonte van, dan heb je hem bij de hand en pak je hem er sneller bij!
4. Luister in plaats van te lezen
In veel gezinnen is samen eten allang geen gewoonte meer. Door de voetbaltraining, vioolles, catechisatie en andere activiteiten voel je je als ouder misschien meer een eventmanager en taxichauffeur dan gezellige huismus. In de fase met schoolgaande kinderen en tieners is dit vaak onvermijdelijk.
Als je toch waarde hecht aan samen een paar minuten met de Bijbel bezig zijn, zou je ook kunnen luisteren in plaats van te lezen. Er zijn verschillende podcasts die dagelijkse overdenkingen bieden. Dat is ideaal tijdens het ontbijt (iedereen moet toch nog een beetje wakker worden), het autoritje naar de korfbaltraining, tijdens het douchen of badderen of zelfs net voor het slapengaan.
- Voor volwassenen: Dagvers of Eerst dit
- Voor jongeren: Wake me up
- Voor kinderen: Eerst dit voor kids
Probeer het eens uit!
5. Lees voor het slapengaan
Wat is er fijner dan samen met je kind de dag afsluiten? Het avondritueel is voor veel kinderen een heerlijk moment van onverdeelde aandacht. En als ze dan ontspannen in hun bed liggen en ze worden ook nog voorgelezen, dan kunnen ze zich vaak ook makkelijker overgeven aan de slaap.
Zelfs veel kinderen van tien jaar of ouder vinden het vaak nog heerlijk om te worden voorgelezen. Kies een mooie kinderbijbel met langere verhalen, of gebruik bijvoorbeeld de bundel Slaap zacht, met een selectie verhalen die speciaal is uitgekozen omdat ze geborgenheid, veiligheid en zorgzaamheid uitstralen.
Na het lezen kun je samen bidden voor alles wat er die dag is gebeurd en vragen om een zegen voor de nacht. Een waardevol ritueel om je kind vertrouwd mee te maken. Vind je het lastig om woorden te vinden voor een gebed? Gebruik dan een gebedenboek of doe je voordeel met onze blog hierover.
We hopen dat je iets hebt aan deze tips. Heb je tips voor ons? Laat het weten via onze socials of stuur een mailtje naar info@bijbelgenootschap.nl