Geloofsopvoeding: 3 manieren om te starten
Het is het begin van een nieuw avontuur: je geloof delen met je kinderen. Veel ouders willen dolgraag dat hun kinderen God leren kennen en bij Hem willen horen. Maar hoe pak je dat aan? Waar begin je? We helpen je graag op weg!
In deze blog delen we drie praktische manieren om te beginnen met de geloofsopvoeding, in het bijzonder als je jonge kinderen hebt. We ontdekken samen hoe je het geloof op een levendige en zinvolle manier een onderdeel van je gezinsleven kunt maken.
1. Maak tijd voor gezamenlijk bidden en Bijbellezen
Het lijkt misschien een dooddoener, maar bidden en Bijbellezen is een essentieel onderdeel van het geloofsleven, en het is waardevol dat te delen met je kinderen. Zet het in je agenda, maak het een gewoonte. Maak dagelijks momentje vrij waarop jullie als gezin samenkomen. Dat kan bijvoorbeeld voor het slapengaan.
Kies eenvoudige Bijbelverhalen die aansluiten bij de leeftijd van je kinderen (tips voor de allerkleinsten) en bespreek samen wat het betekent. Laat daarbij alle zintuigen meedoen: zing samen, bouw de muren van Jericho na, of speel in bad de storm op het meer na.
Bespreek waar jullie voor willen bidden en danken, en bid vervolgens omstebeurt.
2. Betrek God in dagelijkse activiteiten
Geef God een plek in alledaagse activiteiten. Als je wandelt in de natuur, kun je het bijvoorbeeld hebben over hoe mooi God de wereld gemaakt heeft. Dank God voor het eten. En heeft je kind ruzie met iemand? Vraag je kind eens hoe God die persoon ziet. Leg vergeving uit als de situatie daarom vraagt. Laat zien dat geloof niet beperkt is tot specifieke momenten zoals het gebed voor het slapengaan, maar je hele leven doortrekt.
‘Je moet op de Heer vertrouwen. Denk aan hem bij alles wat je doet, dan zal hij je helpen. Denk niet dat je alles zelf kunt’ (Spreuken 3:5-6, BGT).
3. Schep een positieve geloofsomgeving
Geef het geloof een positieve plek in huis. Hang bijvoorbeeld een Bijbelse scheurkalender op, versier de kinderkamers met afbeeldingen uit hun favoriete kinderbijbel, en zet een kaars neer voor speciale gebedsmomenten.
Geloofsopvoeding begint met kleine stappen. Door het geloof een plek te geven tijdens dagelijkse activiteiten, leg je een stevige basis voor een sterk geloof. En als extra tip: geloofsopvoeding doen we met elkaar, dus zoek mensen op met wie je deze belangrijke taak kunt delen.