Hoofdinhoud

Hoe ik de Bijbel zie als kersverse moeder

Als kersverse moeder en medewerker van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap word ik dagelijks omringd door Bijbels. Ons boekenrek thuis puilt uit van de Bijbels, geschikt voor iedere levensfase van een kind. Mijn persoonlijke favorieten? De Babybijbel, Mijn Peuterbijbel en de Prentenbijbel.


Is de Bijbel een achterhaald boek?

Al voor mijn zwangerschap hoorde ik regelmatig van vriendinnen dat ze gemengde gevoelens hebben bij de Bijbel. Vooral het verhaal van Noach wordt vaak overgeslagen. Het idee dat God de hele wereld wilde vernietigen, lijkt voor velen een verouderd en onbarmhartig beeld van God te schetsen. Maar is dat echt zo?


God verlangt naar verbinding

Toen ik mijn dochter Zara voor het eerst in mijn armen hield, fluisterde ik in haar oor: ‘Je bent geliefd, door ons, maar bovenal door je Hemelse Vader.’ Dat God van ons houdt, is niet zomaar een geruststellende gedachte; het is een diepgewortelde waarheid die ik uit de Bijbel haal. In de Bijbel leer ik God kennen als een God van verbinding, herstel en nieuwe kansen. Zelfs als de hele aarde een zooitje is, kiest God er toch voor om een nieuwe kans te geven, via Noach en zijn familie.


Geloofsopvoeding in de praktijk

Voor mijn zes maanden oude Zara lees ik regelmatig uit de Babybijbel. Maar geloofsopvoeding begint niet met het voorlezen uit de Bijbel. Het begint met mijn eigen gedrag en hoe ik mijn geloof voorleef. Hoe ga ik om met mijn man? Hoe reageer ik als iets me irriteert? Wat is mijn houding tegenover anderen, zowel in hun bijzijn als achter gesloten deuren? De Bijbel geeft mij houvast om te groeien in het alledaagse. En, misschien wel het allerbelangrijkste: de Bijbel leert mij dat sorry zeggen en opnieuw beginnen altijd tot de mogelijkheden behoort.


Een voorbeeld zijn

Het is een uitdaging om het goede voorbeeld te geven (en dat is een understatement!). Gelukkig kan ik putten uit mijn relatie met God. De Heilige Geest geeft geduld, vriendelijkheid en zelfbeheersing. Zo probeer ik vrucht te dragen en mijn liefde voor God en de Bijbel door te geven aan Zara. Uiteindelijk zal zij zelf kiezen wat ze met deze lessen doet, maar ik hoop haar een sterke basis mee te geven. En … natuurlijk blijf ik haar tot die tijd veel voorlezen uit mijn enorme selectie kinderbijbels!


Deze blog is geschreven door Liza Kruit. Liza (1994) is oprichter van Zij Lacht en adjunct-uitgever bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. Op Kerstavond 2023 werd ze moeder van Zara.

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.