Hoe kies ik een kinderbijbel?
Een kinderbijbel kiezen is een hele klus. Wanneer je in een boekwinkel bij de Kinderbijbelkast staat, weet je niet wat je ziet. Wat zijn er veel Kinderbijbels. Hoe kun je kiezen uit zoveel aanbod? De ene Bijbel is nog mooier, aantrekkelijker, kleuriger dan de andere. Hoe maak je daarin een goede keus?
Om een goede keus te maken, moet je jezelf daarom eerst een paar vragen stellen.
Waarom wil ik een Kinderbijbel?
Is de Kinderbijbel bedoeld voor je eigen kind of wil je een Bijbel cadeau geven? Is het de eerste Kinderbijbel die je gaat kopen of is er nog geen andere in huis? Als de ene Bijbel niet meer voldoet, waar ben je dan naar op zoek? Wordt het een aanvullende Kinderbijbel, voor een andere leeftijd? De antwoorden op deze vragen helpen je gerichter een Bijbel kiezen.
Wat vind ik belangrijk bij een kinderbijbel?
Het is begrijpelijk dat je een Kinderbijbel zoekt die aansluit bij je eigen geloofsbeleving. Je wilt je kind laten kennismaken met de God die jij kent uit de Bijbelverhalen, de God die elke dag met je meegaat. Maar het kan ook zijn dat je juist een artistieke Kinderbijbel wilt, om je kind culturele bagage mee te geven. Zodat ze later bijvoorbeeld kunstzinnige uitingen rondom de Bijbel kunnen begrijpen.
Goed om over na te denken is of je een Kinderbijbel wilt die nauw aansluit bij de Bijbelverhalen die je in je eigen Bijbelvertaling leest. Of vind je het oké (en logisch) wanneer een auteur een eigen invalshoek kiest of er een eigen draai aan geeft? Op wat voor manier is voor jou dan acceptabel? Dit hangt vaak samen met de achtergrond van de uitgever en de auteur.
Wil je je kinderen ‘de oude, vertrouwde woorden’ leren, de woorden die je zelf het meest herkent? Wil je dat een kinderbijbel het liefst dichtbij een Bijbelvertaling geschreven is. Dat zie je bijvoorbeeld in de Samenleesbijbel, waarin de complete Bijbel in Gewone Taal is opgenomen. Of zoals je leest in de ‘Kinderbijbel bij de HSV’ van Liesbeth van Binsbergen.
Wat vind je ervan als het in eigentijdse, frisse taal is verwoord? Zoals bijvoorbeeld Corien Oranje het Onze Vader voor kinderen hertaalt in ‘Onze Vader in de hemel, heilig is uw grote naam. Laat uw nieuwe wereld komen, laat uw wil worden gedaan’. Dank u vader voor het eten, dank u dat u mij vergeeft, wilt u ons vandaag beschermen, dank u God, die altijd leeft. (Babybijbel, Bijbelgenootschap).
Hoe belangrijk is het uiterlijk van een Kinderbijbel?
De vormgeving van een Kinderbijbel is onbewust heel belangrijk. Je kiest automatisch sneller voor een Bijbel waarvan je de illustraties en de kleuren prettig vindt. Kijk naar wat je mooi vindt, maar vooral ook naar de inhoud.
In Kinderbijbels voor jonge kinderen spelen illustraties de hoofdrol, naast de voor te lezen tekst. Illustraties kunnen veel over de verhalen vertellen. Zeker voor kinderen die willen ontdekken kan dat fijn zijn! De illustraties van Marijke ten Cate in de Prentenbijbel zijn bijvoorbeeld een verhaal op zich. Terwijl jij als ouder voorleest, prenten de illustraties een beeld van het verhaal in het hoofd van je kind. Een beeld van de wereld in die tijd, van de mensen, van de kleding die ze droegen, hoe ze keken. Je ziet hoe de broers buigen voor Jozef, precies zoals hij gedroomd had, en bij het volgende verhaal zie je dat jongste broer Benjamin een bord met extra veel eten heeft. Dat valt op!
Hoe ontdek ik de achtergrond van de schrijver en de uitgever van een Kinderbijbel?
Dat kan je navragen bij de christelijke boekhandel. Je kunt ook zelf op onderzoek uitgaan door de schrijver en de uitgever te Googelen, om er zo achter te komen wat de schrijver nog meer heeft geschreven of wat zijn of haar achtergrond is (bijvoorbeeld als je een interview of een LinkedIn pagina vindt) en wat voor type boeken de uitgever nog meer uitgeeft.
Hoe kan ik een Kinderbijbel beoordelen?
- Neem een kijkje in de Kinderbijbel die jou op het eerste gezicht het meest aanspreekt en ontdek zelf op wat voor manier de schrijver het boek geschreven heeft en of jou dit aanspreekt.
- Bekijk het boek als totaal. Bevalt het omslag je? Vind je het aantrekkelijk, geschikt voor de leeftijd die jij voor ogen hebt? Lees de achterflap: hierop belooft de uitgever wat jij in het boek kunt lezen.
- Sla het boek open. Als het goed is, is er een inhoudsopgave, een overzicht van de gekozen Bijbelverhalen. Nu kun je zien in hoe uitgebreid de Kinderbijbel is. Staan er vooral bekende kinderverhalen in? Is het een uitgebreidere Kinderbijbel, met ook meerdere minder bekende verhalen. Staan er misschien zelfs Psalmen in of een deel uit een (kleine) profeet, het verhaal van Paulus, Johannes op Patmos?
- Lees een verhaal. Nu ontdek je op wat voor manier het verhaal verteld wordt. Herken je het verhaal uit je eigen Bijbel? Het kan zijn dat de auteur een andere invalshoek gekozen heeft of het verhaal vanuit de hoofdpersoon vertelt. Lees nog eens een verhaal en bedenk of het je aanspreekt.
- Bekijk de inhoudsopgave nog eens. Een makkelijke manier om vrij snel te ontdekken of de Kinderbijbel bij jouw geloofsbeleving past is om het te checken op cruciale verhalen uit de Bijbel. Probeer te ontdekken hoe het scheppingsverhaal, kerst- en paasverhaal is verteld. Is het scheppingsverhaal alleen een mooi verhaal over het paradijs of is er meer te vertellen? Is Jezus alleen een ‘bijzondere baby’ of ‘de zoon van God’, ‘de redder van de wereld’.
- Een manier om te checken of een verhaal dicht bij de Bijbel blijft, is bijvoorbeeld hoe het verhaal van ‘het offer van Abraham’ verteld wordt. Is het verhaal opgenomen in de Kinderbijbel? Wordt Isaak daadwerkelijk op het offer gelegd, of staat hij in de buurt van Abraham als er een ram in de struiken verschijnt?
- Past de gekozen taal bij wat jij je kind wilt doorgeven. Is het taalgebruik eerbiedig, gepast, zoals jij wilt? Is het begrijpelijk voor je kind? Is de taal eigentijds en fris? Begrijpt je kind wat er gezegd wordt?
Benieuwd naar hoe je een kinderbijbel kiest voor een specifieke leeftijd. In dit blog zetten we het per leeftijdscategorie op een rijtje.
Geschreven door Annemarie Prins
Lees- en boekpromotie; opgeleid als schoolbibliothecaris; begeleidde in deze functie basisscholen in Zuid-Holland bij het opzetten van een documentatiecentrum/leesbibliotheek; Startte de website christelijkekinderboeken.nl en recenseerde ruim 20 jaar stapels kinderboeken en -bijbels voor deze website. Bezoekt nu boekhandels voor het NBG.