‘Ik laat je niet in de steek’
‘En dan mogen nu alle kinderen naar voren komen.’ Ons vierjarige zoontje klautert over wat knieën heen en loopt naar voren. Hij is nog niet zo lang vier en vindt het kindermoment bere-interessant. Zodra de kinderkerk-juf of de dominee een vraag beginnen te stellen, gaat zijn vinger de lucht al in. Regelmatig blijkt hij, als hij dan de microfoon onder zijn neus krijgt, toch het antwoord niet te weten of moet hij een klein beetje geholpen worden.
De les van Petrus
Voor de kinderen staan op de tafel van het liturgisch centrum de platen van het Veertigdagenproject. Net als in heel veel gemeenten ging het in onze gemeente in de over Petrus, die met vallen en opstaan achter Jezus aanging.
‘Wie weet nog waar het verhaal vorige week over ging?’ ‘De vraag is nog niet gesteld, of de vinger van ons zoontje vliegt de licht alweer in. Met zijn schattige kleuterstemmetje zegt hij luid en duidelijk: ‘Dat Petrus tegen Jezus zegt: “Ik laat u niet in de steek.”’
Vanaf mijn plek in de kerkbank kijk ik verbaasd naar hem. Hoe heeft hij dit als jonge kleuter in vredesnaam een week lang onthouden? Thuis vraag ik er nog eens naar. Ik vraag me namelijk af of hij de uitdrukking ‘in de steek laten’ wel begrijpt. ‘Wat betekent dat eigenlijk, dat Petrus Jezus nooit in de steek laat?’ ‘Dat Petrus zegt dat hij nooit bij Jezus weggaat en altijd bij hem blijft.’ Blijkbaar heeft hij het verhaal niet alleen onthouden, maar begrijpt hij het ook.
De weken daarna gaat hij weer vrolijk naar voren tijdens het kindermoment. En steeds steekt hij zijn vinger op. Wat de vraag ook is en waar het verhaal ook over ging, steeds luidt zijn antwoord: ‘Petrus zegt: Ik laat u niet in de steek.’ Hij lijkt een beetje op een grammofoonplaat die blijft hangen. De eerste keren vind ik het vooral schattig. Totdat ik mij realiseer dat dit ontzettend veel zegt over zijn geloofsbeleving op dit moment.
Een les voor elke levensfase
Voor jonge kleuters is de wereld in korte tijd een stuk groter geworden. Ze gaan voor het eerst naar school en voor het eerst alleen bij vriendjes en vriendinnetjes spelen. Hoewel veel kinderen dat allemaal heel leuk vinden (die van ons in ieder geval wel), is het ook spannend en intensief. Daarnaast is het de leeftijd is waarop kinderen bang zijn voor spoken onder hun bed en meubels en dieren als mensen kunnen reageren (de magische fase). Met deze kennis in het achterhoofd, gaf ons zoontje ons een prachtig inkijkje in zijn gevoelsleven: alleen zijn en in de steek gelaten worden zijn op dit moment levensthema’s voor hem.
Deze kennis hielp mij om met het Paasverhaal op hem aan te sluiten. Pasen is dit jaar voor hem het feest dat Jezus je nooit in de steek laat. Een kind van acht haalt er waarschijnlijk een andere betekenis uit. Als het een jongen is, is de kans groot dat hij gefascineerd is door de scene waarin Petrus zijn zwaard grijpt en Jezus alle soldaten op de grond laat vallen. Een achtstegroeper is gefascineerd door de kruisiging zelf en een tiener vraagt zich af hoe Jezus uit de dood op kon staan. Ieder kind ontdekt, afhankelijk van leeftijd, opvoeding en interesses eigen betekenissen in de Bijbel.
Feest voor alle leeftijden
Het volgende christelijke feest dient zich alweer aan: Hemelvaart. Twee jaar geleden was Hemelvaart een van de favoriete verhalen van ons zoontje. Jezus die opeens weg was. Hij deed zijn handen voor zijn ogen en riep: ‘Waar is Jezus nou? Kiekeboe!’ Bij de kinderen van groep 7 en 8 aan wie ik op de openbare basisschool lesgaf, dacht ik na over de vraag hoe het kon dat de leerlingen bij Jezus’ hemelvaart eigenlijk helemaal niet zo verdrietig waren. Ze koppelden dit aan hun eigen ervaringen van afscheid nemen. ‘Je bent een stuk minder verdrietig als je weet dat je iemand weer gaat ontmoeten of als je contact kunt houden. Blijkbaar gingen Jezus’ leerlingen daar ook van uit,’ zo concludeerden ze.
Luister en kijk de komende tijd eens waar jouw kind mee komt als je verhalen uit de Bijbel leest. Het zegt vaak meer dan je denkt. Juist rond het thema dat je kind er zelf uithaalt, kun je verder doorpraten. Samen op ontdekkingstocht in de Bijbel, die steeds weer anders klinkt.
Corina Nagel-Herweijer is getrouwd en samen met haar man heeft ze vier zoons van 19, 17, 4 en 2 jaar oud. In haar werk houdt ze zich als trainer, onderzoeker, schrijver en ontwikkelaar met geloofsopvoeding bezig.