Hoofdinhoud

Kun je God ruiken?

Ik heb net een kopje koffie ingeschonken. Het staat hier naast mijn laptop. Ik pak de beker, ruik eerst even en neem dan een slokje. Heerlijk. Het lijkt zo heel gewoon. In Nederland worden er zo’n twintig miljoen koppen koffie per dag gedronken. Maar eigenlijk heb ik net iets heel bijzonders gedaan. Mijn zintuigen en mijn hersenen hebben net een knap staaltje werk geleverd.

werkdag

Simpel en geniaal
Om de beker te pakken heb ik eerst naar de beker gekeken. Mijn hersenen hebben deze informatie verwerkt en een berekening gemaakt hoever ik moet reiken om de beker te pakken. Vervolgens hebben ze mijn spieren aan het werk gezet. Ik pakte de beker en voelde hoeveel kracht ik moest zetten om hem op te tillen. Ik rook aan de koffie, weer een signaal naar mijn hersenen, en nam een slok. Ook hierbij een mooi samenspel tussen voelen en bewegen, want ik heb niet geknoeid bij het drinken. Vervolgens proefde ik de koffie. Ook dit werd doorgegeven aan mijn hersenen.
En tussen haakjes: In koffie zit cafeïne. Dit stofje blokkeert de signalen vanuit mijn hersenen die zeggen dat ik moe word. Dus ik schrijf deze blog terwijl ik me super voel.

Wat mensen uniek maakt
Waarom heb ik zin voor zin uitgeschreven wat hier gebeurde? Wij mensen zitten prachtig in elkaar, en het is goed om daar af en toe bij stil te staan, zelf of samen met je kinderen. Om je te verwonderen over het gewone wat zo bijzonder is. Kijk alleen maar naar onze zintuigen. Hoe weet je wat er om je heen gebeurt? Je ogen, je oren, je neus en je tong nemen waar. Ook verzamel je informatie door te voelen. Al deze informatie wordt doorgeven aan je hersenen. En met onze hersenen kunnen we vervolgens ook nadenken over dat wat we horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Dit kunnen we veel beter dan dieren. Dat maakt ons mensen uniek.

Ontdekken wie God is
We hebben niet alleen zintuigen gekregen om de wereld om ons heen te ontdekken en met anderen om te gaan. Met onze zintuigen kunnen we ook meer ontdekken over wie God is. Bijvoorbeeld door de verhalen in de Bijbel te ontdekken of door naar zijn schepping te kijken. We kunnen erover nadenken, er gesprekken over voeren, kunst bij maken. En doordat we kunnen waarnemen, denken en communiceren kunnen we niet alleen God ontdekken, maar is er ook tweerichtingsverkeer mogelijk. We kunnen bidden, zingen en iets teruggeven aan Hem.

Een ontdekkingsreis

Even voelen, proeven, proberen en nog eens proberen – kinderen ontdekken niet alleen door te luisteren en te kijken, ze gebruiken al hun zintuigen om uit te vinden hoe iets in elkaar steekt.  Door alle zintuigen te gebruiken kun je kinderen aanmoedigen tot een ontdekkingsreis naar het kennen van God op een heel persoonlijke en directe manier. Daarom vind je hieronder een praktische oefening, om je samen te verwonderen over Gods aanwezigheid in alledaagse momenten en de schoonheid van de schepping om ons heen.  Ga samen aan de slag. Waar ontdekken jullie God in?

Tip om samen met je kinderen te doen
We kunnen God niet zien. Toch kun je God leren kennen met je zintuigen. Bedenk aan de hand van de volgende vragen hoe je Gods aanwezigheid kunt merken in je leven. Maak een lijstje met de antwoorden op de onderstaande vragen.

Zien: wat is het mooiste wat jij ooit gezien hebt?
Horen: wat vind jij het mooiste geluid?
Ruiken: wat vind jij heel lekker ruiken?
Proeven: wat vind jij het allerlekkerst?
Voelen: en wat vind jij lekker voelen?

Schrijf achter al je punten op het lijstje waarom je dat vindt. Klaar? Bespreek elk punt.
Hoe kun je hierin nu God herkennen? Al het mooie, al het lekkere en al het goede is door God geschapen. En God heeft jou zintuigen gegeven om dat te ervaren. Zo kun je God ervaren in al het fijne in de wereld.

Prikkels!

Wil je meer weten over je zintuigen en hoe je ze samen met kinderen kunt gebruiken om God te ontdekken? In Prikkels: Bijbels zintuigenboek leer je hoe je zintuigen werken én leer je veel over God. Ook komen er Bijbelverhalen aan bod waarin een zintuig een belangrijke rol speelt. Op elke bladzijde vind je opdrachten, testjes en proefjes om zelf te doen.

Hanna

Hanna Holwerda

Deze blog is geschreven door Hanna Holwerda. Zij weet als geen ander Bijbelverhalen en geloofsthema’s te koppelen aan verrassende onderwerpen en prikkelende opdrachten. Zo schreef ze de ‘Bijbel en Science’-serie met onder andere Knetteren en knallen: Bijbels Proefjesboek en Ontdek het oneindige heelal: Een Bijbelse ruimtereis.

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.