Hoofdinhoud

Samen iets laten in de vastentijd

Het is avond en ik kijk een beetje verdoofd voor me uit. Eigenlijk gaat elke avond hetzelfde. “Mag het een beetje zachter, die tablet?’’ hoor ik mezelf met regelmaat zeggen. Het is soms echt een uitkomst, voor wat broodnodige me-time. Maar meer dan eens is het toch een blok aan mijn been. Waarom kunnen we niet gewoon iets anders doen dan een tablet inzetten?

Samen iets laten in de vastentijd

Die tablets gaan uit, in de vastentijd. Dit idee komt ineens bij me op als ik aan het nadenken ben over wat we als gezin kunnen doen tijdens de vastentijd. We hebben er eigenlijk nog nooit iets mee gedaan. Nu de kinderen ouder worden is het een mooie tijd om daarmee te beginnen. Tussen half zes (etenstijd) en acht uur (de tijd dat de oudste naar bed gaat) laten we ze 40 dagen gewoon helemaal uit. De enige uitzondering is het opnemen van de telefoon, want het kan belangrijk zijn wanneer iemand belt.

Wat gaan we dan doen samen?

Het is duidelijk dat de schermen niet meer aangaan na het avondeten, maar wat gaan we dan doen? Als ik de kinderen zou vragen wat zij dan willen doen, komen ze waarschijnlijk niet veel verder dan een film of serie kijken. Dus heb ik iets bedacht om dat voor te zijn. Ik maak een pot met kaartjes waarop staat wat we kunnen doen. Bijbellezen, een proefje doen met de Bijbel of offline een spelletje spelen. We hebben best een aantal Bijbels in huis dus ik besluit de verschillende Kinderbijbels met naam erin te stoppen.

Tip: Heb je niet veel verschillende Kinderbijbels in huis? Je kunt ook verschillende Bijbelverhalen op een briefje schrijven en die in de pot stoppen. Kies de verhalen uit de Kinderbijbel(s) die je in huis hebt.

Hoe kies je de verhalen voor de 40-dagentijd?

Voor de verhalen over de vastentijd kun je aansluiten bij de tocht van Jezus uit de woestijn naar Jeruzalem, over het lijden en sterven van Jezus. Je kunt daarbij ook aansluiten bij Palmzondag, verhalen over het zoeken naar de Ezel bijvoorbeeld. In bijna alle Kinderbijbels is het verhaal van Pasen wel opgenomen. Soms voorafgaand ook verhalen die er goed bij aansluiten. Pak ook teksten uit het oude testament, zoals Psalm 22 en Jesaja 53:4-5 waarin de komst van Jezus al zichtbaar is. Let alleen wel op de mate van heftigheid van een tekst en of dat bij je kind past. Ik neem ook altijd The Passion op zodat we dat samen terug kunnen kijken. Toch wel een scherm, maar ik vind het fijn dat de kinderen zo op een eigentijdse manier het verhaal mee krijgen. Ze hoeven niet verplicht te kijken, maar als ze in dezelfde ruimte zijn als jij krijgen ze er toch ook iets van mee.

Houd vol

Het weghouden van schermen kan best op wat weerstand stuiten. Ik heb dit eens eerder geprobeerd en ook mijn man had zijn bedenkingen. Maar ik weet nu wat voor moois het ons uiteindelijk opleverde. De rust die er in de avond voor in de plaats bij het naar bed brengen, de tijd die we samen doorbrachten en de spelletjes die we speelden, de boeken die we lazen. Het is soms even doorzetten, een nieuwe gewoonte kost tijd. Maar het is zo waardevol om dit samen te doen. Met bovenstaande ideeën om dit samen te gaan doen gaat het een succes worden. Houd vol!

Minke van der Eijk, getrouwd met Mark en moeder van een zoon (juni 2013) en dochter (november 2015). Schrijft over haar ervaring met de geloofsopvoeding van haar kinderen. 

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.