Hoofdinhoud

Vraag van de maand: Waarom heet het eigenlijk Goede Vrijdag als Jezus doodgaat?

Daar sta je dan met je mond vol tanden: je kind heeft een vraag en je hebt geen idee wat het antwoord is. Dat kun je vervelend vinden, maar je kunt ook samen op onderzoek gaan. Daardoor raken jullie vast allebei geïnspireerd.

Elke maand beantwoorden we op Kind & Bijbel een kindervraag. Deze week: Waarom heet het eigenlijk Goede Vrijdag als Jezus doodgaat?

Een heel begrijpelijke vraag, die je jezelf misschien ook al wel eens gesteld hebt. Op Goede Vrijdag denken we aan Jezus’ kruisdood. Als je kijkt naar alles wat die dag gebeurt lijkt er alleen weinig reden tot blijdschap, laat staan dat je het een ‘goede’ dag zou noemen. Jezus wordt door zijn vrienden in de steek gelaten en roept het in zijn verlatenheid uit naar zijn Vader. Hij wordt beledigd, gemarteld en uiteindelijk aan het kruis geslagen waar Hij een pijnlijke dood sterft. Het is een heel dramatische gebeurtenis:

Om ongeveer twaalf uur ’s middags werd het opeens donker in het hele land. Drie uur lang bleef het donker, omdat de zon geen licht gaf. En in de tempel scheurde het gordijn voor de heilige zaal doormidden. Toen riep Jezus: ‘Vader, mijn leven is in uw handen!’ Dat waren zijn laatste woorden. Zo stierf hij.

De Romeinse officier die bij het kruis stond, zag wat er gebeurde. Hij eerde God en zei: ‘Geen twijfel mogelijk! Die man hoorde bij God!’ En alle mensen die waren komen kijken, gingen huilend weer naar huis. De leerlingen van Jezus stonden een eind verderop te kijken. Ze stonden bij de vrouwen uit Galilea die met Jezus meegekomen waren.

Lucas 23:44-49

Maria staat bij het kruis

Bij het kruis stond Jezus’ moeder (Johannes 19:25). Ze wist dat haar Zoon geen gewoon mens was en dat Hij een bijzondere taak had, maar toch moet haar moederhart verscheurd zijn geweest door wat zij voor haar ogen zag gebeuren. Dacht ze aan wat de oude Simeon tegen haar had gezegd toen Jezus nog een baby was: ‘Maria, jij zult veel verdriet en pijn hebben om je zoon. Maar al die dingen moeten gebeuren’ (Lucas 2:35)?

Er waren veel mensen voor wie die dag vooral verdriet bracht: ‘Een grote groep mensen liep achter Jezus aan. Er waren ook vrouwen bij die verdrietig waren en om Jezus huilden’ (Lucas 23:27). Als je aan deze mensen had gevraagd om die dag in één woord te omschrijven, hadden ze waarschijnlijk niet voor ‘goed’ gekozen. Waarom noemen wij hem dan wel ‘goed’?

Jezus’ lijden heeft een doel

Jezus had het zelf al gezegd: Hij moest lijden en sterven, maar dat was niet het einde van het verhaal. Hij had het zijn leerlingen al uitgelegd: ‘De Mensenzoon zal uitgeleverd worden aan mensen die hem zullen doden. Maar drie dagen later zal hij opstaan uit de dood’ (Marcus 9:31). Jezus wist dat en zijn volgelingen hadden het kunnen weten, maar het was voor hen moeilijk om echt te begrijpen wat dat betekende.

Toch kwamen Jezus’ woorden wel degelijk uit. Drie dagen later stond Hij op uit de dood en liet Hij zichzelf ook zien aan zijn leerlingen. Dat maakt Jezus’ lijden op Goede Vrijdag er niet minder op, maar het maakt wel dat we die dag kunnen zien als onderdeel van een groter geheel. Jezus moest sterven omdat Hij alleen zo de dood kon overwinnen. Daardoor is de dood niet meer het einde voor wie in Jezus gelooft: ‘Want Gods liefde voor de mensen was zo groot, dat hij zijn enige Zoon gegeven heeft. Iedereen die in hem gelooft, zal niet sterven, maar voor altijd leven’ (Johannes 3:16).

Goede Vrijdag is dus ‘goed’, omdat Jezus’ dood niet het einde van het verhaal is. Het is een belangrijke stap in Gods plan om mensen te redden. Dat is ook precies de reden waarom Jezus naar de aarde kwam: ‘Ik ben er juist om mensen te dienen. Ik zal mijn leven geven om veel mensen te redden’ (Marcus 10:45).

Wat is er zo goed aan Goede Vrijdag?

Petrus geeft in zijn brief meerdere redenen waarom Goede Vrijdag zo ‘goed’ is:

Jullie zijn uitgekozen om, net als Christus, goede dingen te doen. Ook al word je ervoor gestraft. Christus heeft voor jullie geleden. Daarmee gaf hij jullie een voorbeeld, hij liet zien hoe je moet leven als zijn volgeling. Hij deed nooit iets verkeerds. Hij vertelde nooit een leugen. Toen hij werd uitgescholden, schold hij niet terug. Toen de mensen hem lieten lijden, bedreigde hij hen niet. In plaats daarvan vertrouwde hij op God, die eerlijk rechtspreekt over alle mensen.

Dankzij Jezus Christus zijn onze zonden vergeven. Hij heeft onze zonden gedragen toen hij stierf aan het kruis. Nu kunnen wij leven zoals God het wil. Want door het lijden van Christus zijn wij bevrijd.

1 Petrus 2:21-24

Zijn hele leven gaf Jezus het goede voorbeeld hoe je voor God en zijn plan kunt leven. Op Goede Vrijdag wordt dat nog eens extra duidelijk. Hij laat zien hoe het is om volledig op God te vertrouwen, hoe zwaar je leven ook kan zijn. En bovenal staat Goede Vrijdag voor Jezus’ ultieme offer, waardoor wij nu vrij zijn en eeuwig mogen leven. Dát maakt Goede Vrijdag ‘goed’.

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.