Hoofdinhoud

Wat is Palmpasen?

Wat is Palmpasen? Wat vieren we dan eigenlijk? In dit artikel ontdek je samen wat Palmpasen is, je leest samen het verhaal en ontdekt nog meer weetjes rondom Palmpasen.

De laatste zondag

De laatste zondag vóór Pasen heet Palmzondag of Palmpasen. Met Palmzondag denken we eraan dat Jezus onder luid gejuich de stad Jeruzalem binnenreed op een ezel.

Lees samen:

Er zijn heel veel mensen in Jeruzalem. Van allerlei plaatsen komen mensen naar deze stad om het Joodse Paasfeest te vieren. Dat feest herinnert de Joden eraan dat God hen heeft gered uit Egypte, waar ze als slaven moesten werken. Ook Jezus en zijn leerlingen zijn op weg naar Jeruzalem. Als ze er bijna zijn, vraagt Jezus zijn leerlingen een ezelin te halen. De leerlingen vinden het een beetje een gekke vraag. ‘Wil Jezus op een ezel de stad binnenrijden? Misschien wil Hij nu eindelijk koning worden? Maar dan kan Hij beter een paard nemen. Een echte koning rijdt op een paard!’ zegt Petrus. ‘Een koning die vecht, rijdt op een paard,’ zegt Johannes. ‘Een koning die vrede brengt, rijdt op een ezel. Er was een profeet die zei: “Mensen van Jeruzalem, jullie koning komt eraan. Hij is vriendelijk. Hij rijdt op een ezelin.”’ De leerlingen halen de ezelin en komen terug bij Jezus. Petrus doet zijn jas uit, vouwt hem dubbel en legt hem op de rug van de ezel. Johannes legt zijn jas er ook op. Jezus stapt op, en daar gaan ze, op weg naar Jeruzalem. Jezus op de ezel, zijn leerlingen ernaast. Van alle kanten komen grote mensen en kleine kinderen aan rennen. Ze merken dat hier iets bijzonders gebeurt. Ze leggen hun jassen op de weg, ze breken takken van de bomen en gooien die op de grond. ‘Hoera!’ roepen de kinderen. Ze zwaaien met takken en ze rennen mee met de stoet. ‘Hoera voor God! Hier komt de koning die Hij gestuurd heeft! Leve de Zoon van David, de koning van Gods nieuwe wereld. Dank U wel, God!’ Niet iedereen juicht Jezus toe. Sommige mensen willen niet dat Jezus koning wordt. ‘We moeten proberen om Jezus stiekem gevangen te nemen en te doden,’ fluisteren ze tegen elkaar.

Palmzondag

weetje

De zondag voor Pasen heet Palmzondag of Palmpasen. Het is de eerste dag van de Stille Week. In veel kerken wordt het Bijbelverhaal gelezen waarin Jezus op een ezel de stad Jeruzalem binnenrijdt. De naam van deze zondag komt van de palmtakken waarmee de mensen zwaaiden toen ze Jezus juichend welkom heetten in de stad. Het is een dag om blij én verdrietig te zijn.

Palmpasenstok

kerk

In de Rooms-Katholieke Kerk wordt op Palmzondag een groen takje achter het kruisbeeld geplaatst. Op de Aswoensdag in het daaropvolgende jaar wordt dit takje verbrand. De as wordt gebruikt om het askruisje te tekenen. Ook wordt in veel kerken en op basisscholen een Palmpasenstok gemaakt. De stok bestaat uit verschillende onderdelen: twee stokken in de vorm van een kruis, palmtakken, een haantje gemaakt van brood, eitjes, dertig rozijnen, twaalf pinda’s en een kransje. Elk onderdeel heeft zijn eigen betekenis.

Het Joodse feest

bijbel

Er komen allemaal mensen naar Jeruzalem om het Joodse Paasfeest te vieren. Ook Jezus en zijn vrienden komen om die reden naar Jeruzalem. Het Paasfeest heet in het Hebreeuws Pesach. Tijdens het Joodse Paasfeest wordt gevierd dat God de Israëlieten uit Egypte bevrijdde, waar ze slaven waren. Dat verhaal kun je lezen in het Oude Testament, in Exodus 12.

Dit artikel komt uit de Feestdagenbijbel. In deze speciale Kinderbijbel vind je Bijbelverhalen bij achttien bekende en minder bekende feestdagen. Ontdek de Feestdagenbijbel.

Geef een Bijbel en ontvang zelf een Samenleesbijbel t.w.v. €59,95

🙌🏼  Wij geloven in de kracht van de Bijbel! Daarom gunnen we iedereen een eigen Bijbel, zowel in Nederland en Vlaanderen als wereldwijd.

Doe mee met onze missie om iedereen een Bijbel te kunnen geven. Geef vanaf €5 per maand (voor minimaal 1 jaar) en ontvang een gratis Samenleesbijbel!

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.